BejelentésComfort Bér
Hogy Ön a legjobbat kapja

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Elsősorban vizsgáljuk meg azt a kérdéskört, hogy milyen szempontok alapján lehet / érdemes bérprogramot választani a mai Magyar piacon !

Üdvözlöm kedves Honlapolvasó!

Több éve dolgozom ebben az iparágban. Számos szoftver jelenik meg és számos kedvező akciós áron próbálják meg értékesíteni a terméket. Sajnos a felhasználók részére sok ígéretet tesznek a kereskedők / gyártok ....

De vajon miben vagyunk mi mások ?


Reményeink szerint az alábbi elmélkedés végigolvasása segít a választásban

Vannak egzakt szempontok, és persze a szakmában dolgozóknak megvannak a maguk tapasztalatai is ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Követelményeknek elsősorban olyan szempontokat érdemes választani, ami több bérprogramban is összehasonlítható
Ugyanakkor érdemes elgondolkozni azon is, hogy mekkora cég vagyunk, mik az igényeink, mik a lehetőségeink? A piacon megtalálhatóak kis tudású egyszerű programok, melyek a kisebb cégeket célozzák meg. És megtalálhatóak olyanok, melyekbe fejlődésük során belekerült az összes Ügyfél ötlete, mindent tudnak, de az árukat is megkérik.
Akkor hát mit tegyünk? Ágyúval verébre, vagy kössünk kompromisszumot??
Nos, csak szép sorjában
Az egyes szempontokat felmerülésük sorrendjében írjuk le, ami nem fontossági sorrend


1. DEMO program, kipróbálás elérhetősége

Első lépésként a legtöbb ember szereti kézbe venni azt a terméket, amit meg kíván vásárolni. Választásunkban, tehát akarva-akaratlanul irányítani fog az a tény, hogy mennyire egyszerűen jutunk el odáig, hogy megnézzük a bérprogramot.
Ennek lehet a módja, Demo program, melyet kaphatunk CD/DVD-n, vagy letölthetünk a honlapról. Manapság nyilván az a leggyorsabb, ha mindezt a honlapról megtehetjük. A letöltésnél sokakat bosszant, hogy néhány adatot ki kell tölteni, de ezt bocsássuk meg a gyártóknak, hiszen egyrészt ők már csak ilyen kíváncsi természetűek… másrészt ők feltételezik, hogy az érdeklődő vásárolni akar, ennek pedig a kapcsolatfelvétel az alapja.
Egyes cégek nem rendelkeznek Demo programmal. Ez marketingfogás, ilyen módon egyszerűbbnek vélik eljutni oda, hogy az érdeklődő egy személyes bemutatkozásra fogadja őket.
Akár marketing, akár nem, ezzel a lehetőséggel érdemes élni. A programot ismerő személy 45-60 perc alatt alaposabban meg tudja velünk ismertetni a programot, mintha mi keresgélnénk benne órákig.
Fontos lehet a Demo verzión túl valami más módja is a program megismerésének, hiszen a mai programok legtöbbje már adatbázis kezelőt is telepít, aminek nem biztos, hogy a rendszergazda örülni fog. Ezért jó eszköz lehet egy pl. egy film, mely képpel, hanggal bemutatja a programot.

2. Külalak, átláthatóság, kezelhetőség.

Ami telepítés után a szemünkbe ötlik, az a külalak. Ennél kevés szubjektívebb dolog van, kár vitát nyitni felette.
A látványon, színvilágon túl fontosabb, hogy az egyes funkciók mennyire átláthatóak. A bérügyvitelben jártas szem könnyen felismeri, hogy a programot ki és milyen szakmai háttérrel fejlesztette. Egészen másképpen jelennek meg menüpontok, ha a fejlesztő esetleg maga is számfejt és ismeri a munkafolyamatot. Érdemes figyelni arra, hogy az összetartozó feladatok menüpontjai egy helyen elérhetőek-e, vagy vándorolni kell a menüpontok között. Segít-e a program nekünk abban, hogy a gyakran használt menüpontok esetleg ikonokkal egy kattintással elérhetőek legyenek??

Az átláthatóság azonban szoros összefüggésben van a funkcionalitással. (következő pont)
Mindenki szeretne olyan programot kapni, amely 1-2 gomb lenyomására megcsinálja a teljes bérszámfejtést Szép álom… Olykor a fejlesztők is álmodnak erről. Be kell látni azonban, hogy minél nagyobbat akar markolni valaki e téren, ez annál több menüpontot és beállítást eredményez.
Egy-egy feladatot minden cég csak egy kicsit másképpen szeretne megoldani, az MT is ad lehetőséget egy-egy feladat többféle megoldására, minden cégnek van egy-egy jó ötlete, hogy mivel lehetne még kényelmesebbé tenni a programot… És máris ott állunk, hogy oda az egyszerűség, átláthatóság.
Nagy dilemmája a fejlesztőknek, hogy mennyire legyen színes, diagramkészítős, varázslós a program. Nos szerintünk a bérszámfejtők nagy része nem diagramot szeretne látni, hanem hibátlan bérlapot. Az elemzés jobbára a főkönyvből készül, elég ha oda tudunk adatot átadni. Ezért ha egy program nincs telerakva vizuális élményt nyújtó ábrákkal, de elvégzi a feladatát, az hasznosabb lehet

3. Véleményünk szerint egy bérprogrammal szembeni legfontosabb szempont a funkcionalitás.

Ez köznyelvre lefordítva azt jelenti, hogy tudjon mindenre megoldást, ami a bérügyviteli ténykedésünk során adódó feladat lehet.
Gondoljuk csak meg, hogy a bérszámfejtés is csak olyan szakma, mint a többi, vannak tárgyi, anyagi és szellemi feltételei, és mint minden az életben ez is több oldalról nézhető.
Ha kőműves vagyok, végül is vehetek egy olcsóbb fanglit is, azzal is lehet falazni, csak hamarabb tönkre megy. Ha viszont betegként megyünk egy orvoshoz, akkor mindenki azt várja el, hogy a lehető legújabb technológiát alkalmazva, a legjobb műszereket használva lássák el őt, kerül amibe kerül.
Ez persze a két véglet, és a bérügyviteli programok terén is adódik több köztes megoldás, mégis a funkcionalitással kapcsolatos megállapításunk az, hogy bérprogramot végül is azért vesz az ember, hogy azzal dolgozzon, ne pedig helyette, mellette, utána kelljen még elvégezni feladatokat… kézzel, papíron, tehát ezen a téren nem érdemes kompromisszumot kötni

A fenti szempontok alapján korlátozzuk 3-4 bérprogramra figyelmünket és így vizsgálódjunk tovább

4. További szempont a modularitás, kapcsolat más rendszerekkel

Ez alatt azt érjük, hogy most rendelkezünk egyfajta igénnyel, de készüljünk fel arra, hogy ezek az igények bővülni fognak. Egyre több embert veszünk fel, tehát egyre többféle esettel találjuk szembe magunkat. Nagyobb létszámnál az addig kézzel végzett feladatok, kézzel vezetett nyilvántartások nyűgössé válhatnak.
Lesz-e később Cafetéria a cégnél, akarom-e kézzel írni a szerződéseket, lesz beléptető rendszer vagy kézzel kell felvinni több száz ember adatát?
Miután a bérszámfejtés az ügyvitel kicsi, ámde fontos szelete fontos tudnunk, hogy a választandó bérprogram milyen kapcsolatban van más pénzügyi modulokkal. Amivel kapcsolata lehet, bejövő adatok terén, az egy beléptető rendszer, illetve egy termelésirányító rendszer, kimeneti oldalon a főkönyv és a kontrolling területe. És itt érdemes még egy fontos dolgot meggondolni. Meglehet, hogy a pénzügyi-számviteli területen komplett rendszer cseréje/bevezetése a cél, de lehet, hogy csak bérmodulban gondolkozunk. Akárhogy is van, ugyanúgy, mint az élet minden más területén attól kapjuk a legjobb megoldást aki egy terület specialistája. Az integrált rendszer vitathatatlan előnye, hogy egységes egészet képez és csak egy fejlesztővel kell ’megküzdenünk’. A csak Bérprogram fejlesztésére szakosodott cégek azonban felkészültek arra, hogy rendszerüket más rendszerekkel kell összekapcsolni. A legtöbb bérprogram fejlesztő ezekre a kérdésekre kiegészítő modulokkal készül fel, de ha ezekre az esetekre nem ad megoldást a választandó bérprogram, akkor az nem jó választás

5. A döntésben nem kis szerepe van az árnak

Sok esetben itt a `nem kicsi` szerep, az egyetlen választási szempont. Ahol csak az ár a döntő tényező, ott szinte felesleges elolvasni ezt az elemzést, hiszen a döntés adott
Sokkal izgalmasabb a kérdés, ha módunkban áll figyelembe venni az ár és az érték arányát
Melyik program mennyit tud, melyik modulját vesszük meg, mit csinálunk továbbra is kézzel, van-e lehetőségünk később megvenni kiegészítő modulokat
Ebben mindenkinek magának kell dönteni, figyelembe véve anyagi lehetőségeit
A vásárláskor fontos lehet, hogy mennyire egyszerű kiszámítani az árat. Itt nehéz összehasonlítást tenni, hiszen egy kis tudású 50-100 fő kezelésére tervezett programnak valószínűleg nem lesznek modul és hálózati felárai, míg egy nagyobb tudású rendszer árában a fejlesztő figyelembe fogja venni a felhasználók számát és az egyedi modulokat is.
Akciók. Néhány fejlesztő úgy gondolja növelni forgalmát, hogy folyamatosan akciókat hirdet. Ez olykor jól jön, de az árlistában folyamatosan szereplő 40-50%-os kedvezmény komolytalan ajánlatot takarhat.
Érdekes szempont lehet a fizetés módja. Ad-e a cég részletfizetési lehetőséget, van-e lehetőség bérelni a programot?

A bérlésnek több előnye lehet:
lehetőséget ad nekünk arra, hogy a pillanatnyi anyagi lehetőségünknél jobb bérszoftvert vegyünk,
Korábban már megégettük magunkat jónak vélt bérprogrammal, és most nem szeretnénk nagy kiadásokat, mielőtt meggyőződnék a minőségről
Nem kell készletre venni és amortizálni a program díját, hanem rögtön leírható költségként

6. Szerintünk a Második legfontosabb szempont a support.

Ez alatt több dolgot értünk. Egyrészt a bérprogram jogszabályi naprakészségét, tehát a választandó cég fejlesztői gárdája mennyire jól dolgozik. Ha a jogszabály követés nem naprakész, ha késlekednek a verziók, frissítések kiadásával, az nagy kárt okozhat nekünk.
Itt persze tételezzük fel azt az ideális helyzetet, hogy az elöljáró szervek (Igazságügy Minisztérium, APEH) a helyzet magaslatán állnak és kiadnak minden jogszabályt és a hozzá tartozó programokat is megfelelő határidővel.

Feltétlen követelmény, hogy a legfrissebb verziók internetről letölthetőek legyenek. Az sem nagy követelmény manapság, hogy a bérprogram szóljon a felhasználónak, ha a fejlesztő honlapján újabb bérprogram verziót talál, illetve elvárható a fejlesztő cégtől, hogy elektronikus formában értesítse Partnereit az újabb bérprogram verziókról.
A support másik része az un. Ügyfélszolgálat. A legnagyobb különbségek talán e téren tapasztalhatóak.
És valljuk be magunknak (mint Felhasználó), hogy ennek kicsit mi is okai vagyunk.
Mi történik ugyanis, ha vásárolunk pl. egy új televíziót?? Berakjuk a helyére, bekapcsoljuk és elkezdjük nyomkodni a távirányítót. Ha nem boldogulunk, akkor megkérdezzük a szomszédot, felhívjuk a boltot, vagy a készülék márkaboltját ha pedig az nem elérhető, akkor elővesszük a Kezelési útmutatót.
Nos ez a bérprogrammal kapcsolatban úgy történik, hogy telepítjük, sok esetben nem kérünk hozzá betanítást, és ha nem boldogulunk, akkor felhívjuk az ügyfélszolgálatot, ha az nem elérhető, akkor megkérdezünk egy ismerősünket akiről tudjuk, hogy ezt a programot használja, ha ő sem tudja, akkor (legvégül) elővesszük a Kezelési útmutatót.
És itt most gondolatban mélyen fejet hajtok és megemelem a kalapom azon Felhasználók előtt, akik először a kézikönyveket olvassák el !!!!
De a tapasztalat azt mutatja, hogy Ők vannak kevesebben, ezért ha egy cég ügyfélszolgálata nem elérhető, az mindenképpen idegessé fog tenni minket.
Fontos tehát, hogy az ügyfélszolgálat hány módon érhető el. Csak telefonon, vagy kérdezhetünk e-mailben is, esetleg nyújt a cég on-line helpet olyan módon, közvetlenül gépünkre kapcsolódva segít megoldani a problémánkat.
Érdekes tapasztalat, hogy a legtöbb cég ezen spórol. Megvesznek egy drágább bérprogramot, majd nem kérnek hozzá betanítást. Tőlünk nyugatabbra az a kialakult gyakorlat, hogy egy egységnyi szoftverre költött pénz mellett 1-3 egységet költenek arra, hogy a szoftverben rejlő lehetőségeket a lehető legjobban megtanulják, kiaknázzák. Nálunk ez az arány 1 : 0,5 körül van. Gyakran tapasztaljuk a programokat több éve használó Ügyfélnél is, hogy egy konzultáció alkalmával rácsodálkozik menüpontokra, funkciókra, amivel sokkal egyszerűbb lett volna a munkája, ha ismerte volna.

7. Megbízhatóság, stabilitás, adatbázis kezelő, fejlesztő eszköz

Ebben nehéz lenne igazságot tenni, egyik lehet épp olyan jó, mint a másik.
A ma használatos modern adatbázis kezelők, már nagy biztonsággal oldják meg feladatukat. A fejlesztő eszköz szintén nem döntő szempont, hiszen minden programnyelven lehet jó programot írni, annak idején voltak jó kis programok DOS -os fejlesztői környezetben is.
A megbízhatósággal kapcsolatos támpont lehet, ha tudjuk, hogy a választott fejlesztő cég ügyfélkörének száma hogyan alakul évről évre, mekkora az ügyfél-lemorzsolódás. Ha az 10% feletti, akkor az már jelenthet valamit.
A megbízhatóság fontos, de tudomásul kell venni, hogy a bérügyvitel terén kész program nincs csak készülő. Olykor a gyakori változások átvezetésére sincs elég idő, és ott bizony a tesztelésre sem sok idő marad.

Ezen szempontok figyelembe vétele reméljük közelebb viszi Önt a megfelelő bérprogram kiválasztásához.
A szempontokat igyekeztünk objektíven leírni, úgy ahogy mi választanánk bérprogramot a piacon
Természetes ugyanakkor, hogy ezeknek a választási szempontoknak igyekszünk olyan módon megfelelni, hogy egyre többen válasszanak minket.

Tehát miért is érdemes minket választani?
1. Mert Kollégáink 10-20 éves szakmai tapsztalattal és múlttal rendelkeznek a bérügyvitel terén. Ez igaz mind a bér-szakmai ismeretekre, mind a rendszerszervezési, programozási területre.
2. Mert programunk olyan windows alapú megoldást nyújt, mely egyesíti a DOS-os rendszerek megszokott elemeit a windows-os környezet adta előnyökkel.
3. Mert programunk folyamatosan fejlődik, gyakran Ügyfeleink ötleteinek,elképzeléseinek alapján.
4. Mert folyamatosan követjük a jogszabályok változását. Mindíg az elsők között adjuk ki az SZJA-val kapcsolatos új program-verziókat
5. Mert úgy dolgozunk, és figyelünk Önre, mintha Ön lenne az egyetlen Ügyfelünk.
6. Mert áraink versenyképesek. Hasonló szolgáltatásokat tartalmazó bérprogramokkal összehasonlítva nálunk a legkedvezőbb az ár és a szolgáltatás aránya


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!